Regerande MotoGP-mästaren Marc Marquez (Repsol Honda Team) tog sin andra seger för säsongen - och hans andra MotoGP-seger på spanska Jerez-banan. Bakom Marc pågick en intensiv kamp om pallplatserna, som resulterade i att Jorge Lorenzo (Ducati Team), teamkamraten Andrea Dovizioso och Dani Pedrosa (Repsol Honda Team) kraschade, alla på en och samma gång i kurva 6. Istället var det Johann Zarco (Monster Yamaha Tech 3) och Andrea Iannone (Team Suzuki Ecstar) som fick kliva upp på pallen.

Lorenzo tog täten efter en otrolig start från andra startraden, med Pedrosa på andra plats före Zarco på tredje, medan Cal Crutchlow (LCR Honda Castrol) hade en sämre start från Pole. Marquez var där han hade kvalificerat sig, på femte plats, med Alex Rins (Team Suzuki Ecstar) på sjätte plats.

Med 16 varv kvar att köra gjorde Marquez sitt drag – tog sig förbi Lorenzo för att ta över i ledningen när 'DesmoDovi' och Pedrosa letade efter ett sätt att själva smita förbi nummer 99. Marquez drog iväg, och en stund senare inträffade den tre-manna-krasch som resulterade i att Lorenzo, Dovizioso och Pedrosa alla kolliderade och tumlade ut i gruset.

Dovizioso hade angripit Lorenzo i Turn 6 men kom för djupt, medan nummer 99 siktade vidare tog sig mot kurvans apex - men Pedrosa var redan där. De två kolliderade med varandra och sedan Dovizioso; grusfällan väntade på de tre förarna. Kostsamt i mästerskapet, men de tre kunde ta sig från olycksplatsen till synes oskadda.

Incidenten lämnade Zarco med den otroliga synen av en Repsol Honda och två Ducati-racers i gruset när han passerade förbi, ärvde andraplatsen och sedan hålla sig där under de resterande sju varven för att ta ännu en imponerande pallplats. Där bakom hettade det till sig när Danilo Petrucci (Alma Pramac Racing) och Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) började ta in på Andrea Iannone och hans Suzuki på tredje plats.

När det sista varvet inleddes kunde Iannone skapa sig en lucka och hålla sig fri från de jagande italienarna. Slutligen kunde "Maniac" korsade linjen som trea, för den tredje Suzuki-pallen på raken, medan Petrucci tog fjärde och Rossi femteplatsen.

Jack Miller (Alma Pramac Racing) korsade mållinjen på sjätte plats, med Maverick Viñales (Movistar Yamaha MotoGP) som sjua. Åttonde var det bästa resultatet hittills i 2018 års säsong för Alvaro Bautista (Angel Nieto Team) efter att han kämpat med Viñales under större delen av racet, medan Franco Morbidelli (EG 0,0 Marc VDS) tog niondeplatsen, vilket var hans första topp-tio-resultat i den främsta klassen.

Mika Kallio (Red Bull KTM Factory Racing), wild card på en prototyp av 2019 års KTM RC16, avslutade topp tio efter ännu en fantastisk körning, och teamkamrat Pol Espargaro tog P11 när han vann en tajt kamp mot Takaaki Nakagami (LCR Honda Idemitsu).

Marc Marquez leder mästerskapet med sina 70 poäng, före andreplacerade Johann Zarco (58 poäng) och Maverick Vinales som trea med 50 poäng.

Nästa MotoGP körs 20 maj på franska Le Mans.