Annas motor: Så vill tjejerna nå Formel 1

Uppdaterad 2018-02-10 | Publicerad 2018-02-09

Tatiana Calderón - tjej på väg mot F1

Det är 40 år sedan en kvinna tog en VM-poäng i F1.

Därför vill racerföraren Carmen Jorda starta en serie för tjejer - men hon får hård kritik. Av andra kvinnliga racerförare.

– Jag håller absolut inte med, racingen är en av få idrotter där vi kan tävla på lika villkor, säger Tatiana Calderón.

Mikaela Åhlin-Kottulinsky vill se en satsning på unga duktiga tjejer

Det har gått 60 år sedan italienskan Maria Teresa de Filippis debuterade i F1 som första kvinna, det är snart 43 år sedan Lella Lombardi som första - och enda kvinna - tog VM-poäng i F1.
F1 har varit en sport utan tävlande kvinnor sedan 1992 då Giovanna Amati försökte kvala in vid tre tillfällen, utan att lyckas.
Sedan dess har kvinnor varit testförare och haft roller som utvecklingsförare, eller PR-magneter.

– En av anledningarna till att F1 är utan kvinnor är att ingen vågar satsa ordentligt på en duktig ung tjej, säger Mikaela Åhlin-Kottulinsky.

– Det behövs en målmedveten sportslig satsning i unga år. McLaren plockade in Lewis Hamilton när han var tolv år, Sebastian Vettel fick ett liknande stöd från BMW. Men aldrig någonsin har någon gjort samma sak med en tjej. Det är ingen som vågat.

En tjej på väg mot F1

2017 fanns det en tjej i F1:s supportserier, Tatiana Calderón, hon var också utvecklingsförare hos Sauber, samma titel hade Carmen Jorda hos Renault, men ingen av dem var i närheten av att köra F1.

– Det är ingen tvekan på att en kvinna skulle klara av det, jag har kört bilar som liknat F1 i fart och G-krafter, utan att ha några problem vare sig mentalt eller fysiskt. Det är klart att vi kan slå männen, alla har sina styrkor och alla har sina svagheter, oavsett kön, säger racerföraren Tatiana Calderón som jobbar för att få chansen i F1 inom ett par år.

– Motorsport och ridsport är två grenarna där vi kan tävla på samma villkor.

Baserat på prestation

Det anser däremot inte Carmen Jorda som istället föreslår att kvinnor skulle ha en egen serie - något som hon får kritik för.

– Det skulle vara svårt att hitta 20 tjejer som håller tillräckligt hög klass, det ska handla om prestation ingenting annat, säger Mikaela Åhlin-Kottulinsky.

– Det vore betydligt bättre att hitta de tjejer som är extremt duktiga när de är unga, ge dem rätt utbildning och förutsättningar. Att ta sig till F1 är inte enkelt, oavsett om du är man eller kvinna. Det finns bara 20 platser i hela världen och det krävs att någon vågar lägga in den satsningen på en tjej som har kapaciteten att ta det klivet. För någonstans finns hon.

Så följer du F1 2018 - alla lopp, datum och banor.

Följ ämnen i artikeln