Speedway

Andra hästkrafter på Axevalla

2:20 min

Comebacken för speedway på sandbana eller Longtrack som det kallas blev en finsk uppvisning på Axevalla travbana inför knappt 2700 personer

Appe Mustonen, som kom in efter återbud från Örnföraren Tomas H Jonasson, vann i helt överlägsen stil med maximala poäng. En GP förare i speedway som är mycket duktig. En av favoriterna Anders Mellgren blev tvåa.

Combackande Niklas Klingberg Örnarna slutade sexa efter en tuff start men bra avslutning.

- Det började trögt, men sen gick det bättre när man fick upp farten, menade han.

Och farten ja, ca 170 km/tim.

I den stora klassen delades det ut prispengar till de fem främsta. Det var också dessa fem som körde finalen.

Tävlingen bestod av femton heat och därefter två semifinaler och en final. Det var 15 förare som körde som kom från flera europeiska länder.

Det var även en sportmaskinsklass med sex förare och lite tyngre motorcyklar som vanns av Åke Jansson helt överlägset.

Sidovagnstävlingen fick utgå då inga förare kom.

Själva tävlingen och banan fick mycket beröm och alla var nöjda. Det var ju ett tag sedan på Axevalla nämligen 1982 och det klassiska Kyrketorpsloppet upphörde 2004.

- Det är jätteroligt att man tagit tag i det här igen, menade Niklas Klingberg. Intresset har ju ökat i Sverige för den här typen av tävling.

Lika positiv var duktige Anders Mellgren som ställer upp direkt om det återkommer.

Ja, det var en nöjd tävlingsledare Bernt-Åke Eriksson som kunde pusta ut efter dagen.

- Det har varit kanon och bra tävlingar och jag är jättenöjd med allt, menade Bernt-Åke. Axevalla är också kanon som tävlingsarena och vi hoppas kunna genomföra den igen, kanske redan senare i sommar.

-Detta ger också pengar som är nödvändigt som speedway ser ut i dag. Detta innebär också att vi kan betala en del av våra skulder, avslutade en nöjd Bernt-Åke Eriksson.