Peter Sandström, 30, fastnade i ett lerdike i flera timmar under Novemberkåsan och fick föras till sjukhus. Foto: Scanpix/Privat

Fastnade i lerdike: ”Krampade och svimmade”

Uppdaterad
Publicerad

Peter Sandström hoppade i lergropen för att hjälpa en enduroåkare som kört fast under Novemberkåsan. Då fastnade han själv. Rejält.

Efter att ha suttit fast i timmar, med vatten upp till midjan, började Peter att krampa.

– Jag svimmade av smärtan. Då blev folk runtomkring rädda, berättar Peter för SVT Nyheter Uppsala.

Peter Sandström, 30, från Åmmeberg utanför Örebro hängde med en kompis till Novemberkåsan i Knivsta i helgen.

Kompisen skulle hjälpa till som ”ryggsäcksåkare” åt en av förarna. Peter var ”bara” ute i skogen som publik. Något som skulle visa sig bli ett rejält äventyr. Ett äventyr som UNT berättat höll på att sluta riktigt illa.

Peter är själv enduroförare, och vet hur vansinnigt jobbigt det är när man kör fast med motorcykeln. Att hjälpa tröttkörda förare som kört fast tillhör god ton för enduropublik. Och Peter Sandström högg i.

– Det var egentligen rätt fint ute i skogen, inte så lerigt, men vi stod på ett ställe som var rejält lerigt. Ett dike som blev ett rejält dynghål.

Många körde fast

De allra flesta klarade gropen bra – men inte alla.

– Elitförarna gjorde det bra, men framför allt några motionärer körde fast, och då får man hoppa i och hjälpa till.

När Peter och några till ur publiken fått iväg en förare upptäckte Peter att han satt fast. Och inte kom därifrån.

– Folk försökte få mig därifrån, jag satt ju fast precis där förarna skulle köra, men jag kom inte loss. I början var det mest komiskt, men ju längre tiden gick, ju mindre komiskt kändes det.

Iskallt vatten upp till midjan

Det var vid 20-tiden på lördagskvällen som Peter Sandström fastnade. Då var det minusgrader i skogarna utanför Knivsta. Peter stod med lera långt upp på låren, och iskallt vatten upp över midjan.

– Jag vet inte hur länge de höll på med att slita och dra i mig utan att lyckas. Jag har minnesluckor. Någon skrek att räddningstjänst var på väg. Det gjorde fruktansvärt ont i benen av kylan, och när jag började krampa så svimmade jag. Då blev folk riktigt rädda.

I efterhand har Peter fått höra att han stod fast i diket i 1,5 timmar innan räddningstjänsten kom till platsen.

– De kom med spadar, men gav spadarna till folk i publiken som redan var skitiga. Efter en stund hade de grävt loss mig, berättar Peter.

Klippte av kläderna

När Peter kommit loss kördes han ut genom skogen på en fyrhjuling, in i närmsta hus. Där klippte räddningstjänsten upp alla dyblöta kläder för att snabbt få av honom de kalla kläderna. Ena stöveln blev kvar i lergropen.

– Sen virade de in mig i bubbelplast och filtar. Efter en halvtimme kom ambulansen, och sen kördes jag till akuten på Akademiska sjukhuset.

Trots att det bara handlat om ett par timmar i kylan var Peter rejält nedkyld när han kom till Akademiska.

– Min kroppstemperatur var nere på 34 grader.

Vid tretiden på natten fick Peter lämna akuten. I lånade kläder.

– Jag fick på mig ett par ”snygga” landstingsmysbyxor och en tröja. Och ett par kvarglömda skor i fel storlek. Sen åkte jag till ett hotell. Egentligen skulle jag ha övernattat i husvagn i Knivsta, men det var inget alternativ just då.

Sviten – en ond tå

De enda sviterna dagarna efter är en ond tå.

– Foten fick rejält med stryk när de försökte slita loss mig ur leran, men i dag gör det bara ont när jag vickar på stortån.

Peter Sandström kommer att tänka sig för nästa gång han hoppar i ett lerhål för att hjälpa enduroförare. För att fortsätta hjälpa till i skogen kommer han att fortsätta med.

– Jo, men man kommer nog att känna efter och vara lite försiktigare.

Någon rädsla för att det skulle gå riktigt illa ute i skogen hade aldrig Peter.

– Nej, det var så mycket folk som hjälpte till hela tiden, så jag insåg att jag skulle komma loss. Jag vill tacka alla som var där ute, och de som öppnade upp sitt hem för att jag skulle få komma in i värmen, säger Peter Sandström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.