Den fullpackade banan vid engelska Matterley Basin var värd den 13:e omgången av årets Motocross-VM, där Antonio Cairoli och Ken Roczen körde hem ytterligare två segrar till KTM. Den näst sista omgången av UEM EMX125-serien hölls också under helgen och Damon Graulus kammade hem sin första totalseger.

Den andra tävlingen i MX1 vart rödflaggad, efter en häftig kollision mellan Billy Mackenzie och Tanel Leok. Båda förarna kämpade om sjätte plats, när Mackenzie landade på  Leoks bakhjul. För att hjälpa förarna på bästa möjliga sätt, beslutade raceledningen om att stoppa heatet och alla MX1-förare fick ställa upp på nytt 30 minuter efter att racet avbröts. Lyckligtvis blev båda förarna inte allvarligt skadade, där Leok klagade på viss smärta hos ryggen medan Mackenzie hade skadat halsen och han var fortfarande omtöcknad och lite förvirrad några timmar efter olyckan.

MX1

Antonio Cairoli vann sin femte GP-seger för säsongen på ett spår han själv definierar som en av de bästa under säsongen. I det första loppet fick han en bra start men han gjorde ett misstag och var tvungen att satsa om igen från 12:e plats för att avsluta på tredje plats. I andra heatet vann han starten och dominerade från början till slut. Den italienska KTM-föraren leder nu MX1-mästerskapet med 82 poäng före den franske Yamahaföraren Steven Frossard, och hans femte VM-titel är närmare än någonsin.

Kawasakiföraren Christophe Pourcel gjorde en fantastiskt första heat, låg tvåa under merparten av det för att köra om Frossard i ett sent skede. I det andra heatet började Pourcel riktigt bra men han kom för kort i ett hopp och kraschade, och han fick dra sig ut ur tävlingen. Men eftersom det racet vart rödflaggat kunde han börja om igen och han korsade mållinjen som trea.

Steven Frossard vann priset ”Lovemytime Holeshot”, efter att han knep starten i första heatet. Tvåan i serien ledde heatet när han bromsade väl mycket och körde stopp på motorcykeln i en böj varpå hans landsman Pourcel hann upp honom. Frossard erhöll två andraplatser, men han fick nöja sig med den tredje pallplatsen, bara en poäng bakom Cairoli och Pourcel.

KTM-föraren Max Nagl steg en plats i mästerskapet och han är nu fyra tack vare sin fjärdeplats totalt under helgen. Tysken hade inga höjdarstarter, men han gjorde två fantastiska heat och lyckades till slut bli femma i båda heaten.

Den sista på topp-fem-listan var den Hondaföraren Brad Anderson, som var den främsta brittiska föraren i MX1-klassen. Anderson, som är utvald att representera Storbritannien i årets MXoN, slutade nia och sjua i helgens race.

RESULTAT MX1

MX2

Den tyske KTM-föraren Ken Roczen vann sin åttonde GP-seger för säsongen och han ökade därmed gapet till tvåan Herlings upp till 43 poäng. Ken medgav att han hade mycket roligt på banan i helgen och att han nu ser fram emot att köra racing på hemmaplan om två veckor och att då kommer att försöka få säkra sin MX2-titel framför sin hemmapublik.

Andraplatsen i GP:t var för hemmaföraren Tommy Searle (Kawasaki), som inte klarade att uppfylla sitt mål att vinna helgens GP, men han var trots sin andraplats mycket nöjd med sin prestation i helgen. Kawasakiföraren hade ett svårt första heat, men han lyckades klättra från en inledande 11: e position till andra plats. Searle påpekade att det var på grund av hans fans som hejade på honom under det heatet som hjälpte honom att köra så pass bra och i det andra loppet lyckades han få till en bra start och passerade mållinjen som tvåa.

Yamahaföraren Gautier Paulin från Frankrike var tillbaka på pallen i helgen, men han var inte 100 procent nöjd med sin körning. I det första heatet hade han en bra start, men han gjorde ett misstag och flera förare körde förbi honom. Men till slut korsade Gautier mållinjen som fyra. I det andra racet var fransmannen 15:e man under det första varvet, men han fick till en riktigt bra rytm och lyckades till slut köra upp sig till fjärde plats och fick därmed kliva upp på det tredje steget på pallen.

Den holländske KTM-föraren Jeffrey Herlings missade pallen med bara två poäng och slutade fyra totalt efter att ha kommit sjua och trea i de två heaten. Herlings kände sig tillfreds med sig själv under första heatet och korsade mållinjen på sjunde plats, men efter att ha talat med sin ”lagledare” Stefan Everts, fick Herlings en utmärkt start i andra heatet och låg på andra plats tills sista varvet, då han begick ett misstag och slutade trea.

För svenske KTM-föraren Filip Bengtsson slutade helgen med en17e plats totalt i GP:t och ytterligare åtta poäng till samlingen, efter att ha kommit på 19e plats i heat2 och 15e i heat 2.